March 3, 2024
3 saker jag kollar först på näringsdeklarationen, enligt en dietist

3 saker jag kollar först på näringsdeklarationen, enligt en dietist

3 saker jag kollar först på näringsdeklarationen, enligt en dietist

När vi handlar livsmedel är det viktigt att vara medveten om vad vi sätter i oss. Att kontrollera näringsdeklarationen är ett enkelt sätt att se vad produkten innehåller och göra medvetna val för vår hälsa. Som dietist ser jag många kunder som har svårt att veta var de ska börja när de läser näringsdeklarationen. Här är tre viktiga saker jag alltid kollar först, och som jag rekommenderar mina kunder att också göra.

1. Portionsstorlek
Den första och viktigaste saken att titta på när du läser ett näringsdeklaration är portionsstorleken. Många människor tror att de äter en “portion” av en produkt, när de egentligen äter flera, vilket kan leda till överätning och överintag av kalorier och näringsämnen. Det är viktigt att vara medveten om hur många portioner en förpackning innehåller och att justera näringsvärdet därefter. Om du till exempel äter dubbelt så mycket som vad som anges som en portion, måste du dubblera alla näringsvärden i näringsdeklarationen.

2. Kalorier
Nästa steg är att titta på det totala kaloriinnehållet. För många människor är kaloriintaget en viktig faktor när de försöker att kontrollera sin vikt. Att vara medveten om hur många kalorier en produkt innehåller kan hjälpa dig att göra bättre val för din kost. Men det är också viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att bara räkna kalorier. Kvaliteten på dessa kalorier är lika viktigt. En produkt med lågt kaloriinnehåll kan vara full av tillsatt socker eller andra ohälsosamma ingredienser. Det är därför viktigt att titta på hela näringsdeklarationen och inte bara fokusera på kalorierna.

3. Socker
Det sista jag alltid kollar på när jag läser en näringsdeklaration är sockerinnehållet. Många livsmedel, särskilt bearbetade produkter, innehåller en stor mängd tillsatt socker. För mycket socker i kosten kan leda till viktuppgång, tandproblem, diabetes och andra hälsoproblem. Genom att vara medveten om hur mycket socker en produkt innehåller kan du undvika överskott av detta ohälsosamma ämne. Tänk på att socker har många olika namn och kan vara listat som fruktos, glukos, sackaros, majssirap, melass och många andra varianter. Att vara medveten om dessa namn kan hjälpa dig att identifiera socker i olika produkter.

Sammanfattningsvis är näringsdeklarationen en viktig källa till information när det gäller att göra hälsosamma val i livsmedelsbutiken. Genom att fokusera på portionsstorlek, kalorier och sockerinnehåll kan du göra medvetna val som främjar din hälsa och välmående. Att vara medveten om vad du äter kan hjälpa dig att uppnå dina hälso- och fitnessmål på lång sikt. Jag rekommenderar starkt att alla tar sig tid att läsa och förstå näringsdeklarationen när de handlar livsmedel. Det är ett enkelt sätt att ta hand om din hälsa och se till att du får i dig rätt näringsämnen varje dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *