April 16, 2024
Dietister avfärdar 7 vanliga myter om mat, diet och näring

Dietister avfärdar 7 vanliga myter om mat, diet och näring

Dietitians debunk 7 common myths about food, diet, nutrition

Mat, kost och näring är några av de viktigaste faktorerna som påverkar vår hälsa och välbefinnande. Det finns många myter och missuppfattningar om mat och kost som är spridda i samhället, och det kan vara svårt att veta vilka råd man ska lita på. För att hjälpa till att sprida kunskap och information om mat och näring, har dietister en viktig roll. De är experter på kost och näring och kan hjälpa till att avslöja och debunka vanliga myter om mat och kost.

Här är 7 vanliga myter om mat, kost och näring som dietister debunkar:

1. “Fett är dåligt för dig”

En vanlig missuppfattning är att alla typer av fett är dåliga för dig, men det stämmer inte. Faktum är att kroppen behöver fett för att fungera ordentligt. De nyttiga fetterna som finns i exempelvis avokado, fisk och nötter är viktiga för hjärthälsan och kan även hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd längre. Det är de onyttiga fetterna, som mättat fett och transfetter, som man bör undvika eller konsumera i måttliga mängder.

2. “Glutenfritt är nyttigare”

Det finns en uppfattning att glutenfri mat är bättre för hälsan, men det är inte alltid fallet. För personer med celiaki, en autoimmun sjukdom som gör att man inte tål gluten, är det viktigt att undvika gluten. Men för personer som inte lider av celiaki finns det ingen vetenskaplig grund för att hävda att en glutenfri kost är nyttigare. I själva verket kan en glutenfri kost vara mindre näringsrik eftersom den ofta innehåller mindre fiber och andra viktiga näringsämnen.

3. “Juice är lika nyttig som frukt”

Många tror att juice är lika nyttig som att äta hela frukter, men det stämmer inte. När man pressar frukt för att göra juice så tas många av de nyttiga fibrerna bort, vilket betyder att man missar en stor del av de näringsämnen som frukten innehåller. Dessutom innehåller juice ofta mycket socker, vilket kan vara skadligt för hälsan. Att äta hela frukter är därför att föredra för att få i sig alla näringsämnen som frukten innehåller.

4. “Lightprodukter är bättre för viktnedgång”

Många tror att lightprodukter är ett bra val för viktnedgång eftersom de innehåller färre kalorier, men det är inte alltid fallet. Många lightprodukter innehåller istället mer tillsatt socker för att kompensera för den reducerade mängden fett eller kalorier. Dessutom kan konstgjorda sötningsmedel i lightprodukter vara skadliga för hälsan och kan till och med öka sötsuget. För att gå ner i vikt är det istället viktigt att äta en balanserad kost med näringsrika livsmedel och att hålla sig till lagom portioner.

5. “Ägg är dåliga för hjärtat”

Fram tills nyligen har ägg haft en dålig rykte när det gäller hjärthälsan, eftersom de innehåller mycket kolesterol. Men forskning har visat att att ägg inte har så stor påverkan på kolesterolnivåerna som man tidigare har trott. Faktum är att ägg innehåller många näringsämnen som är bra för hälsan, såsom protein, B-vitaminer och antioxidanter. Att äta ägg i måttliga mängder som en del av en balanserad kost anses vara en del av en hälsosam diet.

6. “Man måste äta var tredje timme för att hålla ämnesomsättningen igång”

Det finns en idé om att man måste äta små måltider var tredje timme för att hålla ämnesomsättningen igång, men det är inte helt sant. De flesta människor behöver inte äta så ofta för att hålla ämnesomsättningen igång. Det är viktigare att äta när man är hungrig och att äta måltider som är näringsrika och ger en långvarig mättnad. För vissa människor kan det till och med vara fördelaktigt att fasta ibland för att få en paus från ätande och ge kroppen en chans att vila och återhämta sig.

7. “Snabba dieter är effektiva för viktminskning”

Många människor tror att snabba dieter och extremt kalorirestriktiva dieter är effektiva för viktminskning, men det kan vara skadligt för hälsan och leda till jojo-bantning. Att gå ner i vikt tar tid och kräver en balanserad kost och fysisk aktivitet. Snabba dieter kan leda till näringsbrist och påverka ämnesomsättningen negativt, vilket kan göra det svårare att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt.

Att förstå vad man äter och hur det påverkar kroppen kan vara förvirrande på grund av den stora mängd information som finns tillgänglig. Att rådfråga en dietist kan hjälpa till att avslöja och demoatvera vanliga myter om mat, kost och näring. Med rätt kunskap och information kan man ta mer välgrundade beslut om sin kost och hälsa.

I Sverige har dietister en viktig roll att spela i att sprida kunskap och information om mat och näring. De är experter på kost och näring och kan hjälpa till att avslöja och debunka vanliga myter om mat och kost. Att rådfråga en dietist kan vara ett bra första steg för att få klarhet i vad som är sant och vad som är missuppfattningar när det gäller mat och näring. Med rätt kunskap och information kan man göra mer välgrundade beslut om sin kost och hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *