April 16, 2024
Hjärthälsa 101: UAB-experten ger topp tips för en hjärtfrisk kost – Nyheter på svenska

Hjärthälsa 101: UAB-experten ger topp tips för en hjärtfrisk kost – Nyheter på svenska

Hjärthälsa 101: UAB-expert erbjuder topp tips för en hjärtfrisk diet – Nyheter på svenska

Att ta hand om vårt hjärta är av yttersta vikt för vår övergripande hälsa. Eftersom hjärtsjukdomar fortsätter att vara en av de främsta dödsorsakerna i världen är det viktigt att vi tar itu med vår hjärthälsa med allvar. En av de bästa sätten att göra detta är genom att äta en välbalanserad diet som är gynnsam för hjärtat. UAB-experten, Dr. James M. Shikany, som är en professor i epidemiologisk forskning vid University of Alabama at Birmingham, delar sina topp tips för en hjärtfrisk diet.

Enligt Dr. Shikany är det viktigt att fokusera på att äta en mångsidig diet som innehåller en mängd näringsämnen som är gynnsamma för hjärtat. En av de första sakerna han betonar är vikten av att minska intaget av mättat fett och transfetter. Mättat fett finns främst i animaliska produkter som kött och mejeriprodukter samt i vissa processade livsmedel. Transfetter, å andra sidan, finns främst i snabbmat, färdigmat och bakverk. Att minimera intaget av dessa fetter kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdom.

För att ersätta mättat fett och transfetter föreslår Dr. Shikany att man inkluderar mer omättat fett i kosten. Dessa fetter finns främst i livsmedel som avokado, olivolja, nötter och frön. Att inkludera dessa hälsosamma fetter kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och förbättra hjärthälsan.

Förutom att fokusera på fetter är det också viktigt att öka intaget av frukt och grönsaker. Dessa livsmedel innehåller en mängd olika näringsämnen och antioxidanter som kan bidra till att skydda hjärtat. Enligt Dr. Shikany är det bäst att äta en mängd olika frukter och grönsaker för att säkerställa att man får alla nödvändiga näringsämnen.

För att komplettera frukt och grönsaker föreslår Dr. Shikany också att man inkluderar fullkornsprodukter i kosten. Fullkornsprodukter, såsom havre, quinoa och brunt ris, innehåller fiber och andra näringsämnen som kan bidra till att förbättra hjärthälsan. Att byta ut bearbetade spannmål mot fullkornsprodukter kan vara enkelt sätt att göra kosten mer gynnsam för hjärtat.

När det gäller protein rekommenderar Dr. Shikany att man väljer magert kött och fisk istället för rött kött och processat kött. Magert kött och fisk innehåller mindre mättat fett och kan vara bra källor till protein. För de som föredrar vegetabiliska proteinkällor föreslår han att man inkluderar bönor, linser och tofu i kosten.

Förutom att fokusera på specifika livsmedel är det också viktigt att tänka på portionsstorlekar och frekvensen av måltider. Dr. Shikany rekommenderar att man äter regelbundna och balanserade måltider för att upprätthålla en stabil blodsockernivå och för att undvika överätning. Att äta mindre portioner och att undvika överdrivna mängder kan också bidra till att bibehålla en hälsosam vikt, vilket är viktigt för hjärthälsan.

För de som har specifika medicinska tillstånd eller riskfaktorer för hjärtsjukdomar föreslår Dr. Shikany att man konsulterar en dietist eller en läkare för att få individuell rådgivning. Det finns viss kostrekommendationer som kan vara särskilt gynnsamma för personer med högt blodtryck, högt kolesterol eller diabetes.

Utöver kosten betonar Dr. Shikany också vikten av att hålla sig fysiskt aktiv för att upprätthålla en god hjärthälsa. Regelbunden motion kan bidra till att sänka blodtrycket, förbättra kolesterolet och kontrollera vikten, vilket alla är viktiga faktorer för att minska risken för hjärtsjukdomar.

Genom att följa dessa tips och råd från Dr. Shikany kan vi alla arbeta mot en bättre hjärthälsa. Att ta itu med vår kost och att inkludera näringsrika livsmedel kan vara ett viktigt steg mot att förebygga hjärtsjukdomar och att upprätthålla en god övergripande hälsa. Hjärtat är en av de viktigaste musklerna i kroppen och att ta hand om det bör vara en prioritet för oss alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *