March 2, 2024
KATIE WHITMOYER: Egenvård är inte själviskhet

KATIE WHITMOYER: Egenvård är inte själviskhet

Självvård är inte egoistisk: En intervju med Katie Whitmoyer

I dagens hektiska värld kan det vara lätt att glömma bort vikten av att ta hand om sig själv. Med så många krav och förpliktelser kan det kännas som att det inte finns tillräckligt med tid eller energi för självvård. Men enligt Katie Whitmoyer, grundare av The Wellness Mercantile och en stark förespråkare för självvård, är det precis tvärtom. Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt, det är en nödvändighet.

Jag hade nöjet att sitta ner med Katie och diskutera hennes syn på självvård, dess betydelse och hur man kan integrera det i det dagliga livet.

Katie, kan du berätta lite om din bakgrund och hur du kom att intressera dig för självvård?

Absolut! Jag har alltid varit intresserad av hälsa och välbefinnande, både fysiskt och mentalt. Men det var först när jag själv upplevde utbrändhet för några år sedan som jag verkligen insåg vikten av att prioritera min egen självvård. Den erfarenheten fick mig att omvärdera mitt liv och mina prioriteringar.

Det ledde mig till att grunda The Wellness Mercantile, där jag fokuserar på att erbjuda produkter och tjänster som främjar hälsa och välbefinnande. Men lika viktigt är mitt uppdrag att sprida medvetenhet om vikten av självvård och att avdramatisera myterna kring det.

Det låter som en fantastisk resa. Vad är din definition av självvård?

För mig handlar självvård om att aktivt ta hand om kroppen, sinnet och själen. Det handlar om att skapa en balans mellan fysisk, mental och emotionell hälsa. Det kan innebära allt från att ägna tid åt regelbunden motion och näring till att praktisera mindfulness och meditation.

Men självvård handlar också om att uppmärksamma våra egna behov och sätta gränser när det behövs. Det handlar om att våga säga nej till för mycket jobb, att ta en paus när vi känner oss överväldigade och att sätta oss själva först utan att känna skuld.

Många människor kan känna skuld över att ägna tid åt sig själva. Hur kan vi bryta den tankemönstret och verkligen prioritera vår egen självvård?

Det är en vanlig känsla, men det är viktigt att inse att självvård inte är egoistiskt. Tvärtom, genom att ta hand om oss själva blir vi bättre rustade att ta hand om andra och möta livets utmaningar.

En sak som jag alltid påminner människor om är att vi inte kan hälla ur en tom kanna. Vi måste ta hand om oss själva för att kunna ge av oss själva till andra. Så att prioritera vår egen självvård är egentligen en handling av kärlek till oss själva och de människor vi bryr oss om.

Jag håller helt med. Nu, hur kan vi integrera självvård i det dagliga livet, särskilt då vardagen kan vara så upptagen och stressig?

Det kan verkligen vara en utmaning, särskilt i dagens samhälle där allt går så snabbt. Men det handlar om att skapa små, hållbara vanor som blir en naturlig del av vår rutin.

En av de enklaste sakerna vi kan göra är att skapa en daglig ritual för självvård. Det kan vara något så enkelt som att ägna 10 minuter åt meditation på morgonen eller att ta en promenad på lunchen. Genom att göra det till en vana blir det en naturlig del av vår dag.

Att lära sig att säga nej är också viktigt. Ibland måste vi prioritera vår egen tid och energi, och det är helt okej att göra det. Att sätta gränser och säga nej till för mycket åtaganden är en viktig del av självvård.

Sist men inte minst, om vi kan omge oss med stödjande människor som förstår vikten av självvård blir det mycket lättare att integrera det i våra liv.

Det är verkligen kloka råd. Slutligen, vad skulle du vilja säga till personer som fortfarande känner sig osäkra på att prioritera sin egen självvård?

Jag vill verkligen uppmuntra dem att se självvård som en icke-förhandlingsbar del av livet. Att ta hand om sig själv är inte egoistiskt, det är en nödvändighet för att vi ska kunna må bra och leva ett hälsosamt och lyckligt liv.

Det handlar inte om att avsäga sig våra ansvar gentemot andra, utan om att fylla på våra egna energireserver så att vi kan vara de bästa versionerna av oss själva. Så jag skulle säga till dem att det är okej att prioritera sig själva och att det är värt det för att finna balans och lycka i livet.

Det är fantastiska ord att avsluta med. Tack så mycket, Katie, för din tid och dina insiktsfulla tankar om självvård.

Det var mitt nöje. Tack så mycket för att jag fick möjligheten att dela mina tankar om detta viktiga ämne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *