February 22, 2024
Viktökning när jag tränade inför maraton hjälpte mig att besegra dietkulturen.

Viktökning när jag tränade inför maraton hjälpte mig att besegra dietkulturen.

Att gå upp i vikt när du tränar för maraton hjälpte mig att besegra dietkulturen

Att träna för ett maraton är en stor utmaning och kräver mycket tid, energi och engagemang. När jag först bestämde mig för att träna för ett maraton var jag spänd och ivrig att se resultat. Men vad jag inte förväntade mig var att min kropp skulle förändras på ett sätt som jag inte var van vid – jag gick upp i vikt. För många människor skulle detta ha varit en skrämmande upplevelse, men för mig var det en överraskande och välbehövlig förändring.

I samhället där vi lever är det vanligt att vi blir ständigt påminda om vikten och ser människor som försöker följa olika dieter för att nå en viss vikt. Det är en kultur där vi blir bedömda baserat på vår kroppsstorlek, och där vi uppmanas att ständigt sträva efter en “perfekt” kropp. Detta skapar en giftig miljö där vi ständigt känner oss osäkra och aldrig är nöjda med oss själva.

När jag började träna för maraton insåg jag att min kropp förändrades på ett sätt som jag inte hade förväntat mig. Jag märkte att jag blev starkare och hade mer energi, men jag märkte också att min kropp blev mer kurvig och att jag gick upp i vikt. Till en början kände jag mig osäker och började ifrågasätta mina kostvanor och träningsrutiner. Men efter att ha reflekterat över mina känslor och pratat med andra löpare insåg jag att viktökningen inte var något att skämmas över – det var faktiskt en naturlig del av att träna för ett maraton.

Jag insåg snabbt att jag hade blivit fast i dietkulturen och att jag hade internaliserat många av dess budskap om att en viss kroppstyp var att föredra över en annan. Men genom att träna för maraton lärde jag mig att värdera min kropp för dess styrka och prestation istället för dess storlek. Jag lärde mig att min kropp var fantastisk oavsett om den vägde några kilo mer eller mindre.

Att gå upp i vikt när jag tränade för maraton var en ögonöppnare för mig. Det fick mig att omvärdera min syn på kroppen och vad den egentligen betyder för mig. Istället för att fokusera på att uppnå en viss vikt eller storlek började jag att uppskatta vad min kropp kunde göra och hur den bar mig igenom de utmaningar som jag ställde den inför.

Jag insåg också att jag hade blivit fast i en sorts diettänkande där maten var något som jag behövde kontrollera för att kunna kontrollera min kropp. Men genom maratonträningen lärde jag mig att maten faktiskt var bränslet som jag behövde för att kunna träna på hög nivå. Jag lärde mig att det inte handlade om att räkna kalorier eller undvika vissa livsmedel, utan att äta näringsrik mat som skulle hjälpa mig att nå mina träningsmål.

Genom att släppa taget om diettänkandet och istället fokusera på att äta för att prestera bättre i min träning, kände jag mig starkare och mer energisk än någonsin tidigare. Jag insåg att att kontinuerligt bränna en massa energi krävde att jag faktiskt åt ordentligt för att kunna hålla mig igång. Detta var en befriande insikt som fick mig att kasta bort mina restriktiva matvanor och istället äta mer medvetet och tillfredsställande.

Att gå upp i vikt när jag tränade för maraton hjälpte mig att bryta mig fri från dietkulturens trånga normer. Jag insåg att jag inte längre behövde följa en viss diet för att vara värdefull, utan att jag kunde äta och träna på ett sätt som fick mig att må bra både fysiskt och psykiskt. Jag började att uppskatta min kropp för dess styrka och uthållighet istället för dess storlek, och jag kände mig mer självsäker och nöjd med mig själv än någonsin tidigare.

Att träna för maraton har gett mig en ny syn på min kropp och mat. Jag har lärt mig att värdesätta min kropp för dess förmåga att göra fantastiska saker och att äta för att ge mig själv den energi jag behöver för att kunna träna på hög nivå. Jag har också lärt mig att det inte finns någon “perfekt” kroppstyp, utan att skönheten ligger i att vara frisk, stark och lycklig.

Genom att gå upp i vikt när jag tränade för maraton har jag besegrat dietkulturen och hittat en ny kärlek och respekt för min kropp och mat. Jag önskar att fler människor kunde uppleva den befrielse som jag har upplevt genom att släppa taget om diettänkandet och istället fokusera på att vara frisk och stark. Att träna för maraton har gett mig en ny syn på livet och jag är tacksam för den fantastiska resa det har varit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *